Nu het voorjaar de atmosfeer begint te bepalen, is het tijd om een bezoek te brengen aan Hoek van Holland. De trein rijdt al lang niet meer en de metro laat nog op zich wachten, vandaar dat we de reis per bus moeten maken. Hoek van Holland noem ik vaak in een adem met paviljoen Dechi Beach, waar de combinatie van vislunch en zeelucht onweerstaanbaar is en waar je al na een uur in een vakantiestemming komt.

Golden Earrings
Golden Earrings

We besluiten deze keer Hoek van Holland pas te verlaten nadat we een bezoek hebben gebracht aan RockArt, het museum dat is gespecialiseerd in de geschiedenis van de popmuziek in Nederland. Voordat de bus vertrekt, geeft de chauffeur een gratis voorstelling, waarbij hij op mild spottende toon de dramatische situatie beschrijft rondom het openbaar vervoer van en naar de Rotterdamse badplaats. Kort samengevat: het gaat nog wel een tijdje duren voordat de eerste metro daadwerkelijk tot aan het strand rijdt.

Venus
Venus

RockArt bevindt zich op een treurig bedrijventerrein. Hierdoor is de entree extra feestelijk. Naast het rechtstreeks vanuit Den Haag getransporteerde muurtje waarop met inmiddels verbleekte witte letters ‘Golden Earrings’ is geschilderd, staat een vrolijke oranje damesfiets met een aan de hippietijd herinnerend bloemenmandje aan het stuur. Boven de deur hangt een op linnen aangebracht getatoeëerd hart met daarin het woord Venus als eerbetoon aan componist en gitarist Robbie van Leeuwen.

Radio Veronica
Radio Veronica

Het museum is knus, overzichtelijk en de bezoeker krijgt een persoonlijke rondleiding. Alleen op het toilet ben je alleen, omringd door gouden platen uit de gloriejaren van het vinyl. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is hier te vinden: de on-Nederlands kleurige kostuums van Toppop-presentator Ad Visser, oude jaargangen van Muziek Express, authentieke gedrukte exemplaren van de Top 40, de rijk-gevulde prijzenkast van Shocking Blue en twee prachtige Amerikaanse jukeboxen gemaakt in en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Seeburg 1942
Seeburg 1942

Het museum pretendeert een breed overzicht te geven van de popmuziek in Nederland. De collectie bevat bijvoorbeeld jasjes van Anouk en van Jacqueline Govaerts. Toch ligt de aantrekkingskracht vooral in de trip die je maakt langs Memory Lane. Zo is het museum in het bezit van het originele kostbare mengpaneel waarop niet alleen ‘Radar Love’ van the Golden Earring is opgenomen maar ook het gehele oeuvre van Shocking Blue.

Drive-in show
Drive-in show

Een vrijwilliger vertelt met zichtbaar plezier over de opgestelde apparatuur die afkomstig is uit het zendschip van radio Veronica. Alles werkt nog. De man laat een reclameboodschap horen uit de jaren zeventig en de kwaliteit van de geluidsband doet niet onder voor die van het huidige Spotify. In feite was Veronica een schijnconstructie dringt nu pas goed tot me door. Je mocht nu eenmaal niet op het vasteland muziekprogramma’s uitzenden en daarom gebeurde dit vanaf de Noordzee. Maar bekende deejays als Willem van Kooten (Joost den Draayer), Lex Harding en Ad Bouwman kwamen zelden aan boord van het schip. Tineke de Nooy had zelfs zo’n hekel aan varen dat ze al zeeziek werd als ze op de steiger stond. De programma’s werden in de studio aan wal opgenomen, waarna de geluidsbanden op het schip werden afgespeeld en uitgezonden.

Show shoe
Show shoe

De historie van de popmuziek in Nederland herleeft in RockArt. Regelmatig organiseert het museum evenementen zoals vinylbijeenkomsten, Beatlesdagen en Elvisherdenkingen. Popmuziek die in Nederland populair was, werd nu eenmaal niet alleen door Nederlandse artiesten gemaakt. Vele opgefriste herinneringen rijker en een paar illusies armer verlieten we Hoek van Hollland.

Museum RockArt

Zekkenstraat 42

3151 XP Hoek van Holland

Telefoon: 0174 – 38 41 03

Donderdag tot zaterdag 13 tot 17 uur.