Nu North Sea Jazz 2020 een jaar is uitgesteld (je weet dat die zin niet klopt, maar hoop doet leven) blikken we terug op de 25 meest memorabele momenten van de festivaldagen die ik sinds de jaren negentig bezocht. Muziek is geen wedstrijd, maar bladerend door de programmaoverzichten van vroegere edities blijken toch vooral deze 25 concerten een onvergetelijke indruk te hebben gemaakt.

  1. Sting (zondag 14 juli 2013, Nile 22:00 – 23:30)
Sting and Branford Marsalis
Sting en Branford Marsalis

Sting past in geen enkel muzikaal hokje. Na zijn vertrek uit de band The Police schreef hij klassiekers als ‘Fields of Gold’, ‘Fragile’ en ‘An Englishman in New York’. Toen de zanger en bassist als solist verder ging nam het jazzgehalte in zijn muziek toe. Sting wist de beste muzikanten om zich heen te verzamelen. Toen hij in 2013 op North Sea Jazz speelde, haalde hij saxofonist Branford Marsalis het podium op, die mee had gespeeld op ‘Englishman in New York’. Sting verrichtte zendingswerk door liefhebbers van popmuziek te interesseren voor jazz.

  1. Anouar Brahem Quartet (vrijdag 10 juli 2015, Madeira, 17:45 – 19:00)

De Tunesische oud speler (uit te spreken als oed) Anouar Brahem vermengt jazz met traditionele Arabische muziek. Zijn geluid is bescheiden, de oud is bedoeld als begeleidingsinstrument. Brahem soleert echter en als je zijn muziek de kans geeft en je ervoor openstelt is het alsof tijd en plaats niet meer belangrijk zijn. In 2015 bracht Brahem een muzikaal eerbetoon aan de ‘Arabische Lente’ die begon in 2010. Op dat moment leken we in de prachtige Madeira-zaal echt even af te stevenen op een betere wereld.

23. Shabaka and the Ancestors (zaterdag 8 juli 2017, Congo, 21:00 – 22:15)

Shabaka Hutchings is een toonaangevende muzikant uit de bloeiende Londense jazzscene. De saxofonist nam uit zijn geboorteland Barbados Caribische muzikale invloeden mee, maar In 2017 werkte hij samen met muzikanten uit Zuid-Afrika, die zijn speelstijl een nieuwe boost gaven. Shabaka and the Ancestors brachten de atmosfeer in de Congotent tot het kookpunt door af te dalen naar de muzikale oerkern en hun bezielde klanken als door een vulkaanuitbarsting ongeremd naar buiten te laten stromen.

  1. Cuby & the Blizzards (zondag 15 juli 2001, Paulus Potterzaal, 00:45 – 1.45)

Het optreden van de Drentse bluesband van Harry Muskee werd een eerbetoon aan Herman Brood. De vroegere pianist van de band was twee dagen daarvoor van het Amsterdamse Hilton gesprongen. In 1999 (10 juli, Statenhal) stond Brood zelf nog op North Sea Jazz met een big band, ‘Ik ga stoppen, want de drugs zijn uitgewerkt’. Brood was bekend als popzanger en beeldend kunstenaar, maar dankzij zijn liefde voor jazz heeft hij ook mijn interesse gewekt en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.

  1. Amy Winehouse (zaterdag 14 juli 2007, Nile)

De zangeres kwam niet opdagen en werd vervangen door bassist Marcus Miller en DJ Logic. Miller speelde onder meer ‘Rehab’ en maakte daar een jamsessie van met onder anderen Candy Dulfer en Roy Hargrove. Het publiek waardeerde dat zeer, al werd de pijn van het wegblijven niet geheel weggenomen. Dat gevoel van spijt werd nog heviger toen Amy Winehouse op 23 juli 2011 stierf. Haar enige optreden op North Sea Jazz, 11 juli 2004, in de Paulus Potterzaal, heb ik gemist.

  1. Roy Hargrove ‘Inner Circles’ (zaterdag, 15 juli 1995, Jan Steenzaal, 19:45 – 21:00)
Roy Hargrove
Roy Hargrove

Roy Hargrove (1969 – 2018) leeft ook al niet meer. Vanaf de jaren negentig speelde Hargrove vrijwel ieder jaar op North Sea Jazz. Hij was een gretige jonge trompettist die veel plezier in het spelen leek te hebben. Ook tijdens de nachtelijke jamsessies in het vlak bij het Congresgebouw gelegen Bel Air was Hargrove altijd van de partij. Hargrove had een felle, heldere toon, die niet zozeer vernieuwend klonk als wel levenslustig. Hargrove beheerste vrijwel alle stijlen: jazz, bebop, blues, Afro-Cubaanse muziek, maar ook hip hop, soul en r&b.

  1. Joshua Redman Quartet (zondag 16 juli 1995, Jan Steen zaal, 17:45 – 19:00)
Joshua Redman
Joshua Redman

Ook Joshua Redman speelde vaak op North Sea Jazz. Muzikaal gezien trekt hij zich van niemand iets aan, maar zijn aanhang is groot, wat veel zegt over de kwaliteit van zijn spel. Zijn saxofoon klinkt altijd zeker ook als hij nieuwe wegen zoekt. De Jan Steenzaal was de legendarische lage zaal in het Congresgebouw waar tijdens ieder optreden ‘zitten!’ werd geroepen naar mensen die het zicht op de muzikanten belemmerden, wat vaak verbijsterde gezichten opleverde bij de optredende artiesten die geen idee hadden wat er aan de hand was.

  1. Mathias Eick Quartet (vrijdag 12 juli 2013, Yenisei, 20:00 – 21:15)
Mathias Eick
Mathias Eick

Trompettist Mathias Eick heeft een eigen muzikale vorm gevonden waarin zijn Noorse roots zijn terug te horen, maar zijn liefde voor Amerikaanse volksmuziek steekt hij evenmin onder stoelen of banken. Eick houdt van experimenteren met elektronica maar zijn muziek klinkt altijd verstild, filmisch en doordacht. Gelukkig speelt hij tegenwoordig in grotere zalen.

  1. Stevie Wonder (zondag 11 juli 2010, Nile, 23:00 – 01:00)
Stevie Wonder
Stevie Wonder

Stevie Wonder had de ondankbare taak om op te treden nadat het publiek via een groot scherm had gezien hoe Oranje de WK finale verloor. Dankzij Wonders overrompelend goede show waarin hoogtepunten voorbijkwamen van zijn toonaangevende albums Innervisions en Songs In The Key Of Life vergaten we het voetballen en fietsten mijn dochter Deborah en ik blij naar huis.

  1. Larry Graham & Graham Central Station with special guest Mark King. (vrijdag 8 juli 2011, Nile, 23:45 – 01:00)
Larry Graham
Larry Graham

Dit concert was zeker de moeite waard, maar zou deze lijst niet gehaald hebben als niet Prince onverwacht het podium had betreden. Over het optreden van Prince kan ik kort zijn: vijf minuten voordat hij opkwam was ik onderweg naar een volgende zaal. Daar las ik op Twitter dat de geniale gitarist uit Minneapolis meespeelde met Graham, maar toen liep het daar zo vol dat de deuren gesloten werden. Prince had op 8, 9 en 10 juli 2011 na afloop van North Sea Jazz gespeeld en maakte daar indruk door iedere nacht een volstrekt andere show te geven. Prince overleed op 21 april 2016.

Wordt vervolgd

Foto’s Ron Beenen