In het hart van Hamburg bevindt zich in een uitgestrekte betonnen vlakte die het Heiligengeistfeld wordt genoemd. In deze omgeving stond tussen 1180 en 1807 de Dom van Hamburg, een naam die terugkeert in de enorme kermis die hier drie keer per jaar neerstrijkt. In 1960 fotografeerde de Duitse fotograaf Astrid Kirchher op deze plek the Beatles die hun muzikale carrière in Hamburg waren begonnen. Blikvanger op dit terrein is een meer dan vijftig meter hoge bunker die in 1942 door dwangarbeiders is gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd deze ‘Flakturm IV’ gebruikt als lanceerplatform voor luchtafweergeschut en als schuilplaats voor de lokale bevolking tijdens bombardementen.
Na de oorlog bleek het monsterachtige bouwwerk met zijn vier meter dikke muren lastig op te blazen zonder al te veel schade aan te richten aan omliggende gebouwen en bleef het staan. De bunker aan de Feldstraße bood sindsdien ruimte aan onder meer een creatieve broedplaats, een alternatief concertpodium, een feestlocatie en een in metal gespecialiseerde muziekschool.
Tijdens ons verblijf aan Hamburg (in mei 2024) blijkt de bunker een spectaculaire metamorfose te hebben ondergaan. Het grauwe betonnen bouwwerk is namelijk veranderd in een groen met bomen beplant complex. Rondom het kubusvormige gebouw slingert een volledig beplant bergpad omhoog. Bovenop drie nieuw gebouwde etages is een heuse daktuin aangelegd.
Over enkele maanden moet dit project zijn afgerond en heeft Hamburg er een nieuwe attractie bij. De St. Paulibunker (genoemd naar de wijk waarin hij staat) moet een alternatieve tegenhanger worden van het klassieke muziekgebouw Elbphilharmonie. De bunker gaat niet alleen ruimte bieden aan kunst, cultuur, muziek en een Hard Rock Hotel maar wordt tevens een plek om de slachtoffers van de oorlog te gedenken. Zo wordt deze groene bunker hopelijk een bloeiende en inspirerende culturele stadsoase.