We vervolgen hier de 25 meest memorabele momenten van North Sea Jazz vanaf nummer 15.

  1. E. S. T. 13  juli 2007, Congo 20:15 – 21:30

De Zweedse groep E.S.T. zette vroeg op de eerste avond van North Sea Jazz 2007 de toon door in de Congotent lyrische jazzmuziek, passend bij hun trioformaat naadloos te laten overgaan in opwindende, vervoerende klanken, waarbij de drums van Magnus Öström beukten en de contrabas van Dan Berglund gierende geluiden maakte, die door merg en been gingen, maar die tegelijk een ongepolijst soort schoonheid bezaten. Het publiek danste op de vulkaan en anticipeerde op een mogelijke uitbarsting. Pianist Esbjörn Svensson toverde alle klankkleuren die hij kon vinden in het universum uit zijn toetsen. Nog geen jaar na dit overrompelende optreden overleed Svensson op 44-jarige leeftijd bij een duikongeluk.

  1. Avishai Cohen Trio Za 9 juli 2005 00:15 – 21:30

North Sea jazz ontdekte de kwaliteit van deze in Israël geboren in New York wonende bassist en bandleider al vroeg. In 2005 speelde het Avishai Cohen trio met pianist Sam Barsh en drummer Mark Guilliana. Cohen gaf zijn muziek een onnadrukkelijke Israëlisch geluid. Zijn composities hadden een melancholieke ondertoon, die dankzij het krachtige tegenspel van drums en piano niet sentimenteel werd. Pas aan het eind van het optreden, toen het publiek nog onder de indruk was van de spannende muziek, zong Cohen en konden de tranen vrijelijk stromen.

  1. British Jazz Invastion Darling Zaterdag 14 juli 2018 (18.00 – 1.00 uur)
Nubya Garcia
Nubya Garcia

Een avond North Sea Jazz vergt meestal voorbereiding. Maar zaterdag 14 juni 2018 konden mijn zoon Sybren en ik de hele avond in ‘Darling’ blijven, omdat hier vijf Britse topbands optraden. Londen is het epicentrum van de geïmproviseerde muziek geworden. Vier van de vijf bands kwamen uit de Londense hoofdstad. We brachten de avond door in een vergeten, verduisterde hoek, achterin de zaal, waar de muziek ons perfect bereikte en we van de mensenmassa geen last hadden. De gretig spelende inventieve muzikanten uit Londen (Ezra Collective, Nubya Garcia, Boses Boyd Exodus, GoGo Penguin als enige uit Manchester en Sons of Kemet) bezorgden ons een topavond.

  1. Mark Guiliana Jazz Quartet Vrijdag 07 Juli 2017, Congo 21:00 – 22:15
Marc Guiliana
Mark Guiliana

De naam van Mark Guiliana valt niet voor het eerst in deze reeks en evenmin voor het laatst. Deze drummer is een van de grote jazztalenten van dit moment. David Bowie had dat in 2015 al door toen hij begeleiders uitzocht voor zijn laatste album Blackstar. Guiliana heeft als drummer een cultstatus in de kringen van elektronische muziek. Zijn strakke effectieve ritmiek spreekt veel mensen aan. Maar met zijn eigen kwartet maakt Guiliana prachtige tijdloos opwindende akoestische jazz. Het Mark Guiliana Jazz Quartet gaf daarvan het overtuigende bewijs in de Congo tent.

  1. Scofield, Mehldau and Guiliana Zondag 10 juli 2016 Hudson 22:30 – 23:45
Brad Mehldau and John Scofield
Brad Mehldau en John Scofield

Drie absolute meesters stonden samen op een podium. Drie jazzmuzikanten die houden van elektronische klankexperimenten. Pianist Brad Mehldau en drummer Mark Guiliana maakten samen het grensverleggende album Mehliana, maar de goed geplaatste gitaarlicks van Scofield waren een perfecte aanvulling. Scofield vervulde daarnaast af en toe de rol van de ontbrekende bassist.

  1. Tord Gustavsen & Simin Tander, vrijdag 13 Juli 2018. Madeira. 23:15 – 00:30
Tord Gustavsen and Simin Tander
Tord Gustavsen en Simin Tander

Christelijke en soefistische tradities kwamen samen in een mysterieus en spiritueel optreden. Gustavsen interpreteerde eeuwenoude Noorse hymnes die door Tander werden gezongen in het Pashto, de taal van haar overleden vader. Pianist Tord Gustavsen, zangeres  Simin Tander en drummer Jarle Vespestad kregen de Madeira helemaal stil en hun bezonken muziek nodigde uit tot meditatie en het zoeken naar innerlijke vrede.

9 Yuri Honing Acoustic Quartet, vrijdag 08 juli 2011, Hudson 18:45 – 20:00

Het was geen verrassing dat dit akoestische kwartet goed was, maar dat ze zo goed waren, leek hen zelf ook te verbazen. Met deze bezetting heeft Honing zijn draai gevonden, met deze musici maakte de saxofonist vervolgens een serie albums die qua diepte, zeggingskracht, schoonheid en waarheid ongeëvenaard zijn in de Europese muziektraditie.

  1. Kayhan Kalhor & Rembrandt Frerichs Trio, vrijdag 12 juli 2019 Yenisei 16.00 – 17.15

Kalhor zette de toon zodat de muziek aanvankelijk een Oosters karakter had. Vanaf het moment dat Frerichs begon te soleren, steeg het jazzgehalte en kwam de muziek echt van de grond. De stukken waren lang en de musici bouwden de spanning zorgvuldig op. Het was ontroerend om te zien en te horen hoe Oost en West elkaar muzikaal gezien de hand reikten.

  1. Mavis Staples and Lucky Peterson ‘a tribute to Mahalia Jackson’, vrijdag 10 Juli 1998, Dakterras 20:30 – 21:30
Mavis Staples
Mavis Staples

Soulzangeres Mavis Staples bracht een tribute aan een van Mahalia Jackson. Deze pionier van de gospel trad zelf liever niet op festivals op, maar beperkte zich tot kerkdiensten. Mavis Staples draaide de zaken om: ze stond op North Sea Jazz en met de weinige middelen die ze tot haar beschikking had: haar stem en het Hammondorgel van Lucky Peterson veranderde ze de Congo-tent in een dampende baptistengemeente met handgeklap en jubelzang. Mensen verlieten de tent na afloop met een brede glimlach. Lucky Peterson overleed 17 mei 2020 op 55-jarige leeftijd.

  1. Michael Brecker Quartet, zaterdag 10 Juli 2004 Jan Steenzaal 20:45 – 22:00

In 2004 was Michael Brecker ‘artist in residence’. Tijdens een interessante clinic legde hij de kunst van het improviseren uit. Je kon die kunst het beste afkijken door Brecker met zijn superkwartet aan het werk te zien: Joey Calderazzo drums en Chris Minh Doky bass (waarom horen we niets meer van hem?) en Jeff ‘Tain’ Watts drums. Het gemak waarmee Brecker zijn superieure solo’s neerzette is onvergetelijk. In 2007 overleed Brecker aan de gevolgen van leukemie.