Benny Andersson piano – Deutsche Grammophon

Het idee ligt zo voor de hand dat je je afvraagt waarom niemand het eerder heeft bedacht: Benny Andersson maakte een album met instrumentale muziek die hij gedurende zijn lange carrière schreef. Andersson stond al jaren op het podium met allerlei bandjes voordat hij in 1974 wereldroem vergaarde als pianist en componist van ABBA. Zangeressen Agneta Fältskog en Frida Lyngstad waren de blikvangers van de Zweedse groep, maar de liedjes vielen daarnaast op door hun geraffineerde structuur. De doordachte arrangementen gaven de muziek een klassieke ondertoon. De kwaliteit van de songs blijkt wel uit het feit dat ze meer dan veertig jaar later nog altijd klinken als een klok.

Voor dit voor het klassieke label Deutsche Grammophon gemaakte album pelde Andersson de liedjes af die hem het meest dierbaar zijn. Hij speelde ze op de Faziolivleugel in zijn studio in Stockholm. Van de Abba-songs springen ‘The Day Before You Came’ en ‘My Love, My Life’ er vooral uit. De melodieën zijn zonder woorden sterk genoeg, al speelt de herinnering aan de jaren zeventig-liedjes hoe dan ook een rol. Naast het Abba-repertoire put Andersson uit de musicals die hij met zijn kompaan Björn Ulvaeus schreef (Ulvaeus was de man van de teksten). Chess werd een internationaal succes, Kristina Från Duvemåla deed het met name goed in Zweden. ‘I Let The Music Speak from My Visitors’ uit Chess lijkt weggelopen uit het repertoire van Chopin. ‘Thank You For The Music’ klinkt als de ragtime van Scott Joplin, ‘Anthem’ en ‘En Skrift I Snon’ zijn merkbaar beïnvloed door Bach.

Andersson heeft tegenwoordig zijn eigen orkest waarmee hij volksmuziek met een klassieke inslag speelt. Een reünie van ABBA zit er niet in; geen van de vroegere groepsleden heeft zin om als een zwakke afspiegeling van zichzelf in de schijnwerpers te gaan staan. Liever sturen ze vier hologrammen de wereld rond. Het album Piano is een uitstekend alternatief. De nuchtere Benny Andersson heeft zich nooit lang in zijn succes willen wentelen. Hij zoekt liever nieuwe wegen en zo verraste hij zijn ouder geworden fans met gelouterde uitvoeringen van zijn tijdloos mooie liedjes.