In zijn voorlaatste programma ‘AMUSE’ (2015) liet componist, organist en dirigent Harm Jan Schenkel al horen dat het kerkorgel een speels en sensueel instrument kan zijn. In zijn nieuwste voorstelling neemt Schenkel saxofonist Paul van der Feen (o.a. het Metropole Orkest) mee naar de kerk. Samen voegen ze nog meer schakeringen toe aan de klassieke pijporgelsound en geven die nu ook een swingend en sleazy karakter.

De orgels die Schenkel bespeelt, mogen dan voornamelijk te vinden zijn in kerken, het door hem gekozen repertoire is afkomstig uit heel andere segmenten van de samenleving, zoals het pretpark, de bioscoop en het musicaltheater. In hun openingsnummer zetten Schenkel en Van der Feen de toon met de Fata Morgana-melodie uit de Efteling. Het in leeftijd uiteenlopende publiek reageert verrast. De musici verstaan de kunst om eenvoudige thema’s uit te bouwen tot adembenemende improvisaties. Ze lijken de noten uit hun mouw te schudden, al zitten de stukken in werkelijkheid gebeiteld in elkaar.

Schenkel en Van der Feen werpen geen onnodige barrières op. Als een rasechte conferencier daalt de organist de trap af om de verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden. Ook de saxofonist wandelt bluesy improviserend tussen de rijen door.

Paul van der Feen
Paul van der Feen

FF lekker luchtig blijft gelukkig niet steken in grappen en grollen. Het duo haalt enkele vergeten parels uit de romantiek naar boven, zoals een mooie bewerking van ‘Cantilena’ van de Beierse componist Josef Rheinberger (1839 – 1901). De orgel- en saxofoonuitvoering van ‘A Child Is Born’ van Thad Jones (1923 – 1986) is eveneens van een breekbare schoonheid.

De ervaren dirigent Schenkel transformeert zijn publiek binnen enkele minuten tot een ad-hoc koor, dat op zijn aanwijzingen op de juiste momenten invalt. Dit gebeurt tijdens een hilarische uitvoering van ‘That Happy Feeling’, een guilty pleasure van Bert Kaempfert (1923 – 1980), die je gerust de verpersoonlijking van dat genre mag noemen.

De organist en de saxofonist houden de aandacht van de bezoekers vast door hen te laten raden naar de herkomst van enkele bewerkingen van TV-tunes van vroeger tot nu.

Poster
Poster

Harm Jan Schenkel en Paul van der Feen nemen hun publiek mee in een grappige, luchtige en afwisselende muzikale voorstelling die dankzij de superieure beheersing van hun prachtig bij elkaar kleurende instrumenten, ook momenten kent van indrukwekkende schoonheid en oprechte ontroering.

FF Lekker Luchtig

Gehoord op 11 juni, Maranathakerk, Zwijndrecht