Omer Klein speelde op 15 februari met zijn trio in LanterenVenster. De ster van de in 1982 in Israël geboren pianist rees, toen hij deel uitmaakte van de New Yorkse jazzscene. Inmiddels woont Klein in Duitsland van waaruit hij de rest van de wereld verovert. In de week dat bassist Avishai Cohen eveneens zijn opwachting maakte, speelde Omer Klein in Rotterdam. Waar Cohen inmiddels kiest voor een popachtige benadering, die muzikaal uiteindelijk vlees noch vis blijkt te zijn, blijft Omer Klein zijn pure muzikale idioom trouw. Klein brengt een aanstekelijke mix van speelse pianojazz en Israëlische volksmuziek. Hij is een verrassend inventieve componist en een verfijnd spelende pianist.

Omer Klein Trio
Omer Klein Trio

Hoewel Klein vanaf het moment dat hij het podium betreedt, nadrukkelijk de leiding neemt in zijn trio, is zijn ritmesectie niet slechts dienend. Bassist Haggai Cohen-Milo en drummer Amir Bresler (die eerder drumde bij Avishai Cohen) vormen een soepel spelende groovy ritmetandem. Met subtiele spanningsopbouw stuwen ze Omer Klein op naar ongekende muzikale hoogten. De drie stralen onmiskenbaar speelplezier uit; tijdens het spelen lijken ze elkaar voortdurend te verrassen met hun inventieve invallen. Het Omer Klein Trio verleidt de slechts half-gevulde Rotterdamse zaal door te openen met optimistische funky stukken die links en rechts glimlachen tevoorschijn toveren. De muziek wordt echt spannend zodra Klein ritmisch en melodisch uit de pas gaat lopen.

Omer Klein, Haggai Cohen-Milo
Omer Klein, Haggai Cohen-Milo

Klein is niet alleen een met overwicht spelende pianist maar ook een onderhoudende spreekstalmeester met een perfecte timing. Na het uittrekken van zijn jasje en een grap over zijn eigen good looks vervolgt hij met een ontroerende ballad, waarin schoonheid en weemoed een innig verbond sluiten. Ook in woorden geeft Klein zijn Rotterdamse bezoekers mee wat doorgaans vooral met muziek wordt uitgedrukt. Als inleiding op het ontroerende ‘Wonder and Awe’ blikt de pianist terug op zijn kinderjaren: ‘We zouden ons wat vaker moeten verwonderen over het leven.’

Haggai Cohen-Milo, Amir Bresler
Haggai Cohen-Milo, Amir Bresler

Als toegift speelt het Omer Klein trio de prachtige ballad ‘Spilt Milk’. ‘Ieder concert is een unieke gebeurtenis. Fijn dat jullie deze avond met ons hebben willen delen,’ sluit Klein af. Ik ben blij dat we vanavond getuige zijn geweest van dit gedenkwaardig concert.

Omer Klein Trio 2
Omer Klein Trio 2