Myles O’Mainian uit California en Johan Lager uit Stockholm vonden elkaar op een muzikaal, persoonlijk en geestelijk niveau. Het resultaat is Perpective is een prachtig, weemoedig, maar tegelijk weerbarstig album. De stukken zijn voor het merendeel instrumentaal met piano, strijkers, blazers en woordloze zang. Een trans-Atlantisch gesprek met twee veelbelovende musici:

Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

MM: Ik ontdekte Johans muziek online en ik werd daardoor geraakt. Ik kon horen dat hij uit Zweden kwam, vanwege het typische Scandinavische geluid waar ik zo van houd en vervolgens zocht ik contact met hem.

Hidden Land
Johan Lager & Myles O’Mainian

Hadden jullie een bepaald idee voordat jullie dit album maakten?

JL: Nadat we twee dagen intensief muziek hadden opgenomen in Los Angeles zagen we pas het grote geheel voor ons. We bedachten samen hoe onze muziek zou moeten klinken. Het was een proces waarin de ideeën zich na een tijdje begonnen te ontvouwen. MM: We bedachten de muziek zonder agenda. Op die manier activeerden we onze verbeelding en ontdekten we steeds meer muzikale mogelijkheden.

Waarom hebben jullie gekozen voor vooral vocalen zonder tekst?

MM: Omdat we geen muziek hadden geschreven voordat we gingen opnemen. De meeste nummers zijn ter plekke bedacht, dat geldt zowel voor de gitaarpartijen als voor de zangstemmen. Meestal gebruikten we de vocalen als melodiepartij. JL: Voordat we Hidden land begonnen, heb ik enkele instrumentale albums gemaakt en daarbij ontwikkelde ik een bepaald geluid dat ik ook graag wilde gebruiken bij deze opnames. Op die manier konden mijn instrumentale ideeën zich mengen met de vocale melodieën van Myles, al dan niet met tekst.

Album cover
Album cover

Wat is de betekenis van de albumtitel?

MM: Je perspectief bepaalt hoe je de wereld ziet. Een perspectief heeft de kracht om je hele dag te kleuren en kan uiteindelijk zelfs je hele leven bepalen. Johan en ik hebben zoveel over perspectief gepraat tijdens de opnames dat we besloten hebben om ons album Perspectives te noemen.

Is dit nu een Amerikaans of toch vooral een Europees album?

MM: Dit album is een fusie tussen Stockholm en California. Ik breng de Californische ziel mee in onze composities en Johan voegt het Scandinavische gevoel toe. Johan heeft bovendien een sterke band met California en ik met Scandinavië.

Johan Lager & Myles O’Mainian
Hidden Land

Wie heeft jullie muzikaal beïnvloed?

MM: Damien Rice is een van de belangrijkste invloeden samen met Sigur Ros. Ik ben een Ierse Amerikaan en mijn familie is trots op die Ierse achtergrond. Het is een natuurlijk herkenbaar Iers geluid. Muziek is daar geen werk, maar het is een manier van leven. In Ierland maken mensen de soundtrack van hun leven. Johan en ik maken het geluid dat het beste bij ons past. JL: Ik zou daar nog graag Ólafur Arnalds uit IJsland en Nils Frahm uit Duitsland aan toe willen voegen. Twee experimentele musici die allebei prachtige instrumentale pianomuziek maken.

Wat is de betekenis van het nummer ‘Trinity’?

MM: Ik heb dat stuk ‘Trinity’ genoemd omdat het gespeeld wordt op drie piano’s die samenspelen alsof het een instrument is. Het was mijn idee om het ‘Trinity’ te noemen omdat het een auditieve interpretatie is van de drie-eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest. Die notie komt terug in het lied ‘Kom Morgon’.

Hoe zijn jullie bij het Nederlandse label Volkoren terecht gekomen?

JL: Enkele vrienden van ons zitten bij dat label en via hen hoorden we goede, veelbelovende verhalen. Ze hebben ons geweldig geholpen met dit project en we zijn dan ook blij dat we met deze mensen hebben kunnen samenwerken. Remind Me:

https://www.youtube.com/watch?v=E8rXQI6LN4s