Dave Douglas componeerde een suite om te vieren dat de gebroeders van Eyck 600 jaar geleden hun meesterwerk Het Lam Gods voltooiden. Als de Amerikaanse trompettist en componist in België is, bezoekt hij meestal wel even dit indrukwekkende drieluik in de Gentse Sint Bavokathedraal. Douglas was zeer onder de indruk van de onlangs aan het licht gebrachte oorspronkelijke versie waarop Het Lam Gods de bezoekers recht in de ogen kijkt.

Het Lam Gods
Het Lam Gods

Directeur Wim Wabbes van concertzaal de Handelsbeurs te Gent gaf Douglas deze eervolle opdracht. Terwijl de componist aan de slag ging, bedacht hij met welke mensen hij dit project zou willen uitvoeren. Normaal gesproken werkt Douglas met improviserende musici en dat was hij ditmaal ook weer van plan. De pandemie gooide echter roet in het eten. Toen de suite van Douglas zijn voltooiing naderde, zat hij net als veel andere muzikanten gedwongen thuis. Hij maakte van de nood een deugd en liet alle orkestleden hun partijen vanuit huis inspelen, inclusief de geïmproviseerde delen. De afstand heeft geen negatief effect gehad op het groepsgeluid. Misschien is de muzikale balans juist beter nu die zo zorgvuldig kon worden afgesteld.

Live uitvoering
Live uitvoering

Douglas noemt zijn composities ‘songs of praise for all of us.’ De gezongen liederen zijn gebaseerd op uiteenlopende periodes en plaatsen: een Latijnse mis, een middeleeuws volksliedje, psalm 59 en een tekst van soulzanger Marvin Gaye. Voor de muziek liet Douglas zich onder meer inspireren door Guillaume DuFay een tijdgenoot van de schilders Jan en Hubert van Eyck. De door Douglas geselecteerde bandleden werkten zijn lyrische en mystieke composities op een geslaagde manier uit. De muziek is net zo fris en levendig geworden als het gerestaureerde kunstwerk.

albumcover
albumcover

De techniek die zich tijdens de pandemie ontwikkelde bleek een blessing-in-disguise. Het voor de kamermuziekgedeelten gebruikte orgel nam toetsenist Marta Warelis op in het orgelpark in Amsterdam, gitarist Frederik Leroux en drummer Lander Gyselink zorgden vanuit Vlaanderen voor eigentijdse accenten. Douglas zelf zong met tuba- en serpentspeler Berlinde Deman de koorpartijen in.

Het muzikale spectrum van Dave Douglas is breed. In juli speelde hij met saxofonist Joe Lovano op het North Sea Jazz festival en eerder maakte hij deel uit van John Zorns experimentele Masada-project. Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag nam hij een album met religieuze muziek op. Met Secular Psalms zet hij deze traditie op een geslaagde manier voort.

Foto Dave Douglas op North Sea Jazz 2022, Ron Beenen

Jazz Brugge Night, Dave Douglas & ensemble, Secular Psalms:

Mercy: