Zelfs voor een ingetogen act als het Bill Frisell kwartet is het enthousiasme groot op het Rockit Festival in de Groninger Oosterpoort. Vorig jaar werd deze eendaagse Noordelijke variant van North Sea Jazz op het laatste moment geannuleerd vanwege corona. Dat zal de reden zijn van de uitbundigheid van het publiek. Zangeres Petra Haden brengt samen met cellist Hank Roberts en basgitarist Luke Roberts driestemmige country en gospelnummers met gitarist Frisell. Het is een mooie combinatie van kamerjazz en close harmony.

Bill Frisell Quartet
Bill Frisell Quartet

Het kwartet van Joshua Redman wordt in de grote zaal onthaald als een populaire rockband. Saxofonist Redman, pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade reageren zichtbaar verrast en zetten zo te horen nog een tandje bij. ‘Deze  zaal is nog eens iets anders dan zo’n klassiek concertgebouw waar het geluid waardeloos is,’ zegt Redman, kennelijk doelend op zijn recente optreden in Amsterdam. Na een overtuigend begin krijgt de bandleider tijdens een solo-saxofoonintro de zaal volledig stil. Na een onderbreking van meer dan twee decennia, waarin de leden hun eigen projecten hadden, speelt het kwartet beter dan ooit. Aan het slot van de gig complimenteert Redman het publiek: ‘Thank you for behaving beyond your prescribed role.’

Lizz Wright
Lizz Wright

Ook de Amerikaanse zangeres Lizz Wright maakt indruk. Met haar warme, diepe stem doet ze een greep uit haar rijke gospel, country en blues-repertoire. Haar band, met onder meer een heerlijk Hammond-orgel, begeleid dienend maar met overgave.

Drummer Guy Salamon en zijn groep spelen energieke feestmuziek met Balkan-elementen en Israëlische invloeden. Zelfs de supersnelle solo’s klinken strak.

Guy Salomon Band
Guy Salamon Band

Nubya Garcia vertelt dat ze een jaar geleden al in het gebouw was toen ze te horen kreeg dat het optreden niet door zou gaan. Het optreden van de Londense tenorsaxofonist is dubbel feestelijk omdat dit haar laatste in dit voor haar succesvolle jaar. Met haar band speelt ze een relaxte mix van jazz, reggae en dubstep.

Nubya Garcia
Nubya Garcia