De schrijver Truman Capote (1924 – 1984) blijft achtendertig jaar na zijn dood nog boeien. De documentaire The Capote Tapes van Ebs Burnough blikt terug op leven en werk van deze in meerdere opzichten bijzondere Amerikaanse auteur. Zijn verhalenbundel Other Voices, Other Rooms (1948) en zijn novelle Breakfast At Tiffany’s (1958) trokken al veel aandacht. De documentaire opent met een scène uit de film Breakfast at Tiffany’s (1961) waarin Audrey Hepburn de harten van het publiek wereldwijd veroverde. Capote was overigens helemaal niet blij met deze kitscherige interpretatie van zijn boek.

Breakfast At Tiffany's
Audrey Hepburn in Breakfast At Tiffany’s

Zijn grootste roem dankt Capote aan zijn non-fictie-roman In Cold Blood (1966). Kansas, waar het boek zich afspeelt was een nog onbekende wereld voor de New Yorkse dandy. Zijn fascinatie voor zowel het eenvoudige agrarische leven als het troosteloze bestaan van twee misdadigers spat van de pagina’s. Ondanks de vriendschap die Capote sloot met Perry Smith, wenste hij dat de moordenaars werden opgehangen zodat zijn roman een krachtig einde zou krijgen.

Truman Capote
Truman Capote

De laatste tien jaar van zijn leven sprak Capote tegen vriend en vijand over de Grote Amerikaanse Roman die hij aan het schrijven was en die hij de werktitel Answered Prayers had gegeven. Zoals Marcel Proust (1871 – 1922) ooit had rondgelopen in de hogere kringen van Parijs, maakte Capote onderdeel uit van de high society van Manhattan. Beroemde vrouwen als Lee Radziwill en Barbara ‘Babe’ Pailey waren dol op hem, mede omdat hij als homoseksueel ongevaarlijk voor hen was.

Barbara Paley
Barbara ‘Babe’ Paley

De vraag hoe omvangrijk zijn manuscript uiteindelijk is geworden, blijft onbeantwoord in de documentaire. Net zoals hij had gedaan met de geëxecuteerde Perry schreef Capote meedogenloos over de mensen die hem op cocktailparty’s in vertrouwen hadden genomen. Een voorpublicatie deed huwelijken stranden, bracht een persoon tot zelfmoord en vervreemdde Capote van zijn omgeving.

Marilyn Monroe and Truman Capote
Marilyn Monroe en Truman Capote

De door hem geadopteerde Kate Harrington kreeg als verzorger van de aftakelende sterauteur een ontroerende rol in de documentaire. Capote bleef nog lang geloven dat hij de gangmaker op ieder feest was, maar werd inmiddels voornamelijk beschouwd als een verlopen clown. Hij bleef een veelgevraagde tv-talkshowgast, ook toen hij allang niet meer grappig was.

Kate Harrington en Truman Capote
Kate Harrington en Truman Capote

Volgens Kate Harrington werkte Capote zeker drie uur per dag aan Answered Prayers. Met zijn scherpgeslepen potloden schreef hij hele schriften vol. De sleutel van de kluis waarin het manuscript ligt opgeslagen bewaarde hij goed. Bij welke kluis de sleutel hoort, weet echter niemand.