In de zomer van 2018 kwam ik in de binnenstad van Rotterdam een opvallende Loesje-poster tegen. De krachtige felgekleurde illustratie en het positieve onderschrift raakten me: ‘Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn’.

Loesje
Loesje

Ik vroeg me af wie de maker van deze afbeelding was. Na enig speurwerk kwam ik erachter dat het een tekening betrof van Xaviera Altena, mijn vroegere buurmeisje. Ik ontdekte meer werk van haar en was daar zo van onder de indruk dat ik haar twee weken voor het drukken van One-way Trip to Mars vroeg of ze de cover van mijn boek wilde ontwerpen. Dat is gelukt en ik ben meer dan blij met het resultaat. Een maand later overhandigden we het eerste exemplaar aan kunstenaar en visionair Daan Roosegaarde die ook onder de indruk was van Altena’s pakkende ontwerp.

One-way Trip to Mars
One-way Trip to Mars

Xaviera Altena laat zich inspireren door de hedendaagse populaire cultuur. Dankzij het gebruik van pastel-roze, fel geel en hemelsblauw stralen haar illustraties levensvreugde en frisheid uit. Altena heeft een stijl ontwikkeld met opvallende lijnen, popachtige kleuren en minieme details. Ze verwijst in haar werk naar actuele ontwikkelingen die ze combineert met de popcultuur uit de jaren 90.

Glastonbury 2019
Glastonbury 2019

In haar illustraties zien we thema’s als feminisme, sociale issues, politieke en alledaagse onderwerpen. Met fruitige frambozen-roze en citroengele tinten stralen Xaviera’s illustraties vreugde en frisheid uit. Haar strakke lijnen brengen alles bij elkaar en ze heeft een consistente stijl. Communicatief en met humor slaagt Altena erin om zelfs een half opgegeten banaan, een blikje frisdrank en een heuptas er aantrekkelijk uit te laten zien.

Surinam Memories
Surinam Memories

Xaviera’s illustraties zijn helder, vrolijk, kleurrijk en ze hebben stevige zwarte lijnen. Haar werk is als een ontmoeting tussen graffiti en strips. Met persoonlijke werk als ‘Woke up like this’, ‘New Shoes’ en ‘Beach Please’ toont Altena haar interesse voor de cultuur van nu. Haar personages benadrukken hun vrouwelijkheid terwijl ze tegelijkertijd sterk en onafhankelijk zijn. Kleurrijk, positief en opgewekt: zo kun je het werk van Xaviera Altena samenvatten.

Buttplug
Buttplug

Xaviera Altena is geboren in 1991 en ze wilde altijd al illustrator worden. ‘Ik ben in 2012 afgestudeerd aan de kunstacademie, waar ik illustratie heb gedaan en een minor fotografie. Ik wil de wereld een beetje mooier maken.’

Lees meer over haar werk:

www.xavieraaltena.com

Instagram: @xavieraaltena