Muziek loopt als een rode draad door het leven van Johan Bakker. Al voor zijn geboorte maakte hij kennis met de door zijn vader gespeelde composities van Debussy. Als kleuter zong hij liever dan dat hij met auto’s speelde. Tijdens een periode van ziekte mocht de radio van zijn ouders in zijn slaapkamer staan. In het donker van de slapeloze nachten bestudeerde Johan de lichtjes en de mysterieuze buizen aan de binnenkant van het toestel. Dankzij die technologie kwam de wereld zijn kleine jongenskamer binnen. Johan ontdekte nieuwe muziek die werd uitgezonden vanaf semilegale schepen op de Noordzee.
Muziek werd zelfs zo belangrijk dat Johan voortijdig de schoolbanken verliet om muziekinstrumenten en versterkers te kunnen betalen. Hij hield zijn hoofd boven water als procesoperator, kelner, conciërge, leraar, muzikant en journalist. In de avonduren studeerde hij Engelse taal en literatuur en dompelde zich onder in de kunstgeschiedenis. Zijn focus verschoof van het maken van muziek naar het schrijven over muziek.
Johan publiceerde honderden concert- en cd-recensies, interviews en verbreedde zijn blikveld verder naar literatuur en beeldende kunst. Zijn liefde voor kunst in het algemeen en muziek in het bijzonder mondde uit in het schrijven van de biografie van de Amerikaanse zangeres, gitarist en beeldend kunstenaar Eva Cassidy (1963-1996), die zowel in Nederland en als in de Engelstalige wereld werd uitgeven. Deze biografie werd in 2012 bekroond met de Britse People Book Prize, de Publieksprijs in de categorie non-fictie. Meer boeken volgden. In ‘Enkele Reis Mars’ (2018) zien we Johans fascinatie voor ruimtevaart terug. Met ‘Kinga Bán, een leven’ (2022), en ‘Gebonden aan een bandeloos bestaan’ (2023) keerde de auteur terug naar zijn eerste liefde: de muziek. Op dit moment werkt Johan aan een boek over beeldende kunst.