Eva Marie Cassidy (Washington D.C., 2 februari 1963 – Bowie, Maryland, 2 november 1996) was een Amerikaanse zangeres die een aantal bekende nummers in eigen stijl coverde. Tijdens haar leven was ze niet zo bekend, maar nadat haar vroege dood aan de gevolgen van uitgezaaide huidkanker kwam postuum een muzikaal miljoenensucces.

Twee jaar na haar dood kwam een tape met Cassidy’s versie van ‘Over the Rainbow’ terecht bij het Britse radiostation BBC Radio 2. Het nummer was gefilmd door een amateur tijdens het optreden in de Blues Alleys op 3 januari 1996. Het dubbelalbum Nightbird (cd/dvd) is tijdens dit concert vastgelegd. Cassidy’s album Songbird is een compilatie-album van nummers die eerder verschenen op drie andere albums; dit Songbird werd een groot succes in Groot-Brittannië. In 2001 werd de plaat de best verkochte van Engeland en verscheen het ook in de Nederlandse albumlijsten.

Cassidy was niet bepaald elegant in haar kledingstijl. Ook haar koppigheid en eigenzinnigheid bij het selecteren van haar nummers (waaronder vooral soul, jazz en gospel) irriteerde de platenbazen. Een paar maanden na het verschijnen van haar album Live at Blues Alley kreeg ze in juli 1996 last van pijn in haar heup. Dit bleek een in haar botten uitgezaaide vorm van huidkanker (melanoom) te zijn. De artsen gaven haar nog slechts een paar maanden te leven. Ze overleed op 2 november 1996.

Het laatste lied dat ze ooit zong, zodanig verdoofd door pijnstillers dat ze op het podium geholpen moest worden, was haar interpretatie van ‘What a Wonderful World’ van Louis Armstrong.

Haar belangrijkste muzikale invloeden kwamen uit de genres jazz, blues, folk, gospel en pop. Cassidy kreeg de bijnaam ‘Shy Genius’ (verlegen genie).

Naast haar muziek was Cassidy ook veel bezig met tekenen en schilderen. Op 15 februari 2012 verscheen de door de Nederlandse muziekjournalist Johan Bakker geschreven biografie Behind the Rainbow, the tragic life of Eva Cassidy. Deze biografie won op 30 mei 2012 The People’s Book Prize 2011/2012 De Nederlandse vertaling heet Eva Cassidy, de biografie.