Tien jaar na de bevrijding presenteerde Rotterdam zich als een herboren stad. De Nationale Energie Manifestatie 1955 speelde zich af op drie locaties: de Ahoy-hal, Het Park en de naast museum Boijmans-Van Beuningen gebouwde Energiehal. Koningin Juliana opende de tentoonstelling die in het teken stond van levensdrift, wilskracht en werklust. Mies Bouwman praatte de programmaonderdelen aan elkaar. Naast Nederlandse innovaties als jaknikkers, koeltorens, bruggen, telefooncentrales, televisietoestellen en ruimtepakken gaf de tentoonstelling een podium aan de kunstenaars Karel Appel, Constant Nieuwenhuys en Wim Crouwel.

Opening E 55
Opening E55

Karel Appel beschilderde samen met zijn vijftienjarige assistent Jan Cremer de tachtig meter lange ‘Muur der Energie’. Fotograaf Ed van der Elsken vereeuwigde de schilders tijdens hun werkzaamheden en dat was maar goed ook, want na afloop van de tentoonstelling werd de muur prijsgegeven aan de sloophamers.

Muur der Energie
Muur der Energie

Deze keer was Appel vooraf gewaarschuwd. Vijf jaar eerder had de kunstenaar in Ahoy een Levensboom neergezet die de wederopstanding van Rotterdam symboliseerde. Het bleek echter om een korte wederopstanding te gaan want tot Appels verdriet werd de twintig meter hoge kleurige boom na gedane zaken weer afgebroken.

Levensboom
Levensboom

Voor de Rotterdamse Floriade in 1960 maakte Karel Appel een multimediaal maanlandschap. Ook dit derde grote Appel-kunstwerk heeft de tand des tijds niet doorstaan. Alleen de Euromast staat nog overeind als gestolde herinnering aan de optimistische Floriade van de naoorlogse wederopbouw.