Op zondag 6 juni heb ik een interview mogen houden met Johan Bakker, de schrijver van Enkele Reis Mars. Het was een fijn interview. Johan vertelde gepassioneerd over muziek en andere interesses, zoals de ruimtevaart.

Kun je kort wat over jezelf vertellen?

Ik schrijf vooral artikelen en recensies over muziek. In 2012 schreef ik een biografie over Eva Cassidy. In Engeland is haar muziek enorm populair. In ons land is ze iets minder bekend, maar dat wordt steeds beter. Haar muziek spreekt mij in ieder geval zeer aan. Ik wilde graag haar biografie schrijven en legde contact met haar familie voor de research van dit levensverhaal.

Ik stuurde mijn idee voor dit boek naar Omnibus Press via de mail en tot mijn grote verbazing stuurden ze al binnen enkele minuten een reactie terug dat ze zeer geïnteresseerd waren. En dat is bijzonder, want normaal kom je als buitenstaander niet snel binnen als je wilt schrijven over Amerikaanse of Engelse artiesten. Ze zijn daar namelijk nogal chauvinistisch. Het boek werd goed ontvangen (Ik won de Britse People’s Book Prize) en dat gaf mij vertrouwen om mij meer te richten op het schrijven van boeken.

Op je tiende schreef je een verhaal over Mars. Hoe kwam dat zo?

Die interesse zat er al vroeg in. Toen ik zeven was, werd ik vlak voor de eerste maanlanding wakker gemaakt door mijn vader. Wij keken er samen naar. Het is voor mij nog steeds een dierbare herinnering. Enkele jaren later tijdens mijn krantenwijkronde bekeek ik bij het bezorgen van de krant telkens naar de foto van de Viking-lander op Mars. Het zette mij aan het denken over de reis er naartoe en hoe het zou zijn om daar te leven. Ik schreef een verhaal over het leven op een planetoïde tussen Mars en Jupiter, want daarvandaan kun je weer terug naar huis.

Enkele Reis Mars
Enkele Reis Mars

Achter in je boek staat bij je bronvermelding als een van je bronnen de nieuwe Bijbelvertaling. Wat is de link met het Marsverhaal?

Jonah, een van de astronauten, zit in een hotel aan de vooravond van de lancering. Hij heeft niets meer bij zich. Hij moest alles achterlaten. Hij mist zijn telefoon, waar hij verknocht aan is. In zijn hotelkamer vindt hij een Bijbel. Zijn oog valt dan op een tekst uit Prediker: ‘De zon gaat op en hij gaat weer onder en zo gaat het al duizenden jaren. Er is niets nieuws onder de zon.’ Het is een knipoog naar de bijbels die je soms aantreft in hotelkamers, waardoor je je realiseert dat er niks gaat boven een papieren boek.

Op Facebook vertelde je dat je geïnspireerd was geraakt door Mars One voor dit verhaal.

Ja, in 2012 las ik een bericht in de krant over het Nederlandse bedrijf Mars One. Ze wilden naar Mars om daar een kolonie op te bouwen en ze zochten kandidaten. Ik dacht meteen: zou ik daar naartoe willen reizen en alles achterlaten? Ik realiseerde me dat ik geen geschikte kandidaat zou zijn. Maar ik kon er wel over schrijven. Over de reis en hoe het zou zijn om daar te leven. Ik zocht contact met Mars One maar zij hadden geen belang bij pottenkijkers. Later kreeg ik wel contact met de Mars Society en kreeg van hen de nodige informatie voor mijn boek.

Het is jammer dat Mars One is mislukt. Ze voerden een sterke mediacampagne. Er was zeker interesse voor hun project. Uit de verhalen in de media leek het alsof alles al rond was en de raket zo gebouwd kon worden. Maar ze vertelden niet de volledige waarheid tegen SpaceX en tegen de media. Ze hadden hun zaken niet echt op orde.

Mars One
Mars One

In het boek richt je je vooral op de relaties onderling tussen de personages en wat de reis met ze doet.

Je kunt wel een hoop technische details beschrijven, maar dat vind ik minder interessant. Het boek valt nu onder science fiction, maar dat was niet mijn intentie. Ik wilde graag een goed boek over ruimtevaart maken. En alles wat ik schreef moest kloppen. Ik bedacht tegenover Jonah twee vrouwelijke tegenpolen. Een die dichtbij hem staat en een die meer op afstand blijft. Dat zou de verhaallijn ten goede moeten komen.

Denk je dat als je het boek nu had geschreven, gezien de huidige ontwikkelingen omtrent Mars, het boek er heel anders had uitgezien?

Ja, dat denk ik wel. In het boek besteedde ik al aandacht aan de Chinezen die inmiddels een belangrijke rol spelen in de ruimte. Als ik het verhaal nu zou schrijven zou ik meer schrijven over India dat zich ook snel ontwikkelt. Ook zou ik aandacht schenken aan de plannen van Elon Musk. En misschien iets doen met Bitcoin-sponsering.

Promotiecampagne
Promotiecampagne

Komt er nog een vervolg op het boek of een ander Mars verhaal?

Die vraag krijg ik vaker. Ik ben nu bezig met een nieuwe biografie. Daar mag ik niks over zeggen. Eind dit jaar zou het moeten verschijnen. Wie weet wat ik daarna ga schrijven. Je hebt me wel geïnspireerd in ieder geval!

Hartelijk dank dat ik je mocht interviewen.

Graag gedaan!

Tekst: John van Hal, beheerder van de Science Fiction & Fantasy Boekenclub

Foto Johan Bakker: Ron Beenen