Todd Sickafoose speelt doorgaans een muzikale rol op de achtergrond. De Amerikaanse bassist, producer en arrangeur werkte mee aan vele projecten in diverse genres en stijlen van jazz, folk, rock tot en met klassiek. Zijn talent bleef niet onopgemerkt, hij won zowel een Tony als een Grammy Award. Als sideman speelde Sickafoose mee met talloze anderen. In de rol van bandleider maakte hij tot voor kort slechts één album, het destijds juichend ontvangen Tiny Resistors (2008). Geen wonder dat de nieuwsgierigheid groot is nu vijftien jaar later pas een vervolg verschijnt.

Art work
Art work van het album.

Bear Proof is een negendelige, gecomponeerde suite waarin bewust ruimte is gelaten voor improvisatie. De titel van het album (dat maar liefst drie jaar op de plank lag) verwijst naar een plaats die je beschermt tegen de boze buitenwereld. Sickafoose koos zeven topmuzikanten uit om het 62-minuten durende stuk met hem uit te voeren: Jenny Scheinman (viool), Adam Levy (gitaar), Erik Deutsch (piano), Ben Goldberg (klarinet), Kirk Knuffke (cornet), Rob Reich (accordeon) en Allison Miller (drums). Het resultaat is een caleidoscoop aan muzikale beelden en invallen die samen de breedte en de diepte van de Amerikaanse muziektraditie laten horen. De gehele suite werd in één keer opgenomen, zodat de spontaniteit van een liveoptreden gewaarborgd bleef. Slechts twee keer werd daarbij gesmokkeld omdat iemand een strijkstok liet vallen, biecht de bandleider op in zijn tekstboekje.

Album cover
Album cover

De muziek zit geraffineerd in elkaar en klinkt toch opmerkelijk toegankelijk. De muzikanten mogen dan stuk voor stuk virtuozen zijn op hun instrument, ze blinken vooral uit in gedreven samenspel. Het album begint feestelijk en levenslustig met opzwepende klezmermelodieën, rockende gitaarriffs en Kurt Weill-achtige orkestraties. Naarmate het einde nadert, is er meer ruimte voor bespiegeling: een weemoedig klinkende accordeon, een huiveringwekkende gitaarsolo en een kippenvelopwekkende cornetpartij. Onder al die stemmingen en lagen klinken de warme, diepe bastonen van Todd Sickafoose die zijn octet met zekere hand door dit meesterwerk heen leidt.

Bear Proof

Todd Sickafoose – Group Chirp Music