De combinatie harp en urban jazz klinkt zo aanstekelijk dat de vraag gerechtvaardigd is waarom dit recept niet al veel eerder is beproefd. Harpist Brandee Younger liet al van zich horen op diverse poppodia (bij onder meer John Legend, Common en Beyoncé), als sessiemuzikant maar ook in klassieke concertzalen. Op haar debuutalbum voor het jazzlabel Impulse klinkt ze relaxed en energiek tegelijk. Youngers elegante, melodieuze harpspel is prominent aanwezig in het geluidsbeeld. Haar sprankelend heldere tonen verlichten de stevige basis van pulserende bas en strakke beats. Youngers harpimprovisaties hebben een spiritueel karakter, maar haar groovy begeleidingsband houdt het geheel met beide benen op de grond.

album cover
album cover

De saxofoons van Dezron Douglas en Chelsea Baratz geven de muziek scherpe randjes, het fluitspel van Anne Drummond fladdert daar speels tussendoor. Dit is ideale feestmuziek voor een lange zomeravond. Een opvallende bijdrage op dit album is het door Tarriona ‘Tank’ Ball gezongen en gerapte ‘Pretend’. Dit nummer bewijst dat ook harp en hiphop uitstekend samengaan.

Brandee Younger
Brandee Younger

Somewhere Different klinkt als de ideale muzikale mix van dit moment. Het is dan ook in Brandee Younger te prijzen dat ze tevens respect heeft voor de jazztraditie en contrabasveteraan Ron Carter op enkele nummers laat meespelen. Carters decennialange ervaring klinkt door in iedere noot, zowel gestreken als geplukt. Naarmate het album vordert, wordt de muziek intiemer, de bezetting kleiner en het jazzgehalte hoger. Brandee Younger treedt met dit album in de voetsporen van harpist Alice Coltrane, die haar albums opnam op ditzelfde label. Ook Alice Coltrane (1937 – 2007) gaf haar muziek, in navolging van haar echtgenoot saxofonist John Coltrane een spirituele lading. Brandee Younger vertaalt deze geïmproviseerde bevlogenheid naar de 21ste eeuw en doet dat verbluffend goed. Somewhere Different is een van de beste jazzalbums van dit jaar.

Somewhere Different

Brandee Younger – Impulse

‘Reclamation’ (Visualizer):