De tien mooiste Martin Luther King liedjes

De Amerikaanse baptistendominee en politiek leider Martin Luther King (Atlanta (Georgia), 15 januari 1929 – Memphis (Tennessee), 4 april 1968), was een van de bekendste voormannen van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. King werd beroemd in de jaren 1950 en 1960 dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten, onder meer door de mars naar Washington op 28 augustus 1963. Hij inspireerde vele schrijvers van liedjes. Dit is mijn top tien van beste MLK songs.

  1. Why? (The King of Love Is Dead) – Nina Simone
Nina Simone
Nina Simone

Dit lied is geschreven door Simone’s bassist Gene Taylor nadat het nieuws van de dood van Martin Luther King hen had bereikt. Ze speelden het voor het eerst op de Westbury Music Fair in New York, drie dagen na de moord op King. Tijdens de voorstelling zei de zangeres: ‘We kunnen ons niet meer doden veroorloven … ze vermoorden ons één voor één.’ Simone’s uitvoering werd opgenomen voor het live-album Nuff Said! 

  1. Glory – John Legend & Common
Common & John Legend
Common & John Legend

Dit opbeurende lied werd opgenomen door John Legend en Common voor de Amerikaanse historische film Selma. De film beschrijft de drie marsen van Selma uit 1965 naar Montgomery die president Lyndon Johnson ertoe brachten de kiesrechtwet van 1965 te ondertekenen. ‘Ik wilde iets dat de geest van Selma verbond met wat er op straat gebeurde op het moment dat we het schreven,’ zei Legend, ‘mensen protesteerden in Missouri en New York tegen onrecht en politiegeweld.’ ‘Glory’ won de Oscar voor het Beste Originele Lied in 2015.

  1. If I Can Dream Elvis Presley (uit The 68 Comeback Special)
Elvis Presley
Elvis Presley

Dit nummer markeerde de wedergeboorte van de carrière van Elvis nadat hij het grootste deel van de jaren zestig voornamelijk soundtracks had opgenomen voor de films waarin hij was verschenen. Dit was het laatste lied dat Elvis zong tijdens zijn NBC-comeback uit 1968, zijn eerste liveoptreden in zeven jaar. Het nummer werd op het laatste moment geschreven door de muzikale leider van de show, W. Earl Brown, op verzoek van de producer Steve Binder. Hij schreef het als een reactie op de moorden op Robert Kennedy en Martin Luther King, die een paar maanden eerder hadden plaatsgevonden.

if i can dream elvis presley

  1. Just A Little More Love – David Guetta
David Guetta
David Guetta

Dit is de eerste van een aantal Guetta-nummers samen met de Amerikaanse gospelzanger Chris Willis. Andere Guetta-samenwerkingen met Willis zijn ‘Love Is Gone’ en ‘Getting Over’. In een interview met Clayton Perry legde de Franse DJ uit hoe hij de aansluiting vond bij de Amerikaanse gospelzanger: ‘Ik heb geluk gehad dat ik hem heb ontmoet.’

  1. Off Of Wonderland – Jackson Browne
Jackson Browne
Jackson Browne

In dit nummer grijpt Browne terug naar de jaren 60, toen de hoop van het land werd gewekt door politieke figuren als de Kennedy’s en Martin Luther King die de wereld veranderden. Browne legde aan American Songwriter Magazine uit: ‘Ik wil graag een kracht ten goede zijn.’

 

  1. One Day (Vandaag) – Bakermat
Bakermat
Bakermat

Lodewijk Fluttert is een Nederlandse house-producer die optreedt onder de naam Bakermat. Dit nummer werd in augustus 2012 uitgebracht als single en eindigde bovenin de Franse hitlijsten. Het bereikte ook de top vijf in België en Nederland. Het nummer werd in 2014 opnieuw uitgebracht als ‘One Day (Vandaag)’ en deze keer kwam het in de top vijf in Duitsland en Oostenrijk. Het nummer samplet de Martin Luther King ‘I Have A Dream’ speech. King hield zijn beroemde speech op het hoogtepunt van een protestmars in Washington voor 250.000 toeschouwers op 28 augustus 1963. King’s unieke combinatie van de boodschap van Jezus (hou van je vijanden) en de methode van Gandhi (niet-gewelddadig protest) gaf de burgerrechtenbeweging zowel een strategie als een filosofie. ‘Ik wil de broer van de blanke man zijn en niet zijn zwager’, zei MLK ooit.

 

  1. Pride (In The Name Of Love) – U2
U2
U2

In 1983 was er een tentoonstelling over de burgerrechtenleider te zien in het Chicago Peace Museum toen de band op bezoek was. Bono zingt over mensen uit de geschiedenis die zijn gestorven omdat ze predikten over de gelijkheid van alle mensen en die geweldloosheid beoefenden als de enige manier om hun doel te bereiken.

 

  1. Up to the Mountain – Patty Griffin
Patty Griffin
Patty Griffin

Patty Griffin heeft dit ontroerende en emotionele hedendaagse lied geschreven, dat erg populair en betekenisvol is geworden. Griffin zong ‘Up to the Mountain’ voor het eerst in het openbaar in de lente van 2005. Het werd voor het eerst opgenomen door de soulzanger Solomon Burke op zijn album Nashville (2006) met Griffin als achtergrondzangeres. Een jaar later nam Griffin het nummer op voor haar album Children Running Through.

  1. MLK Song – Mavis Staples
Mavis Staples
Mavis Staples

Dit eerbetoon is geschreven door M. Ward de producer van Livin’ On A High Note. De opname ervan was een emotionele ervaring voor Mavis Staples: ‘Ik was zo geraakt dat ik het bijna niet kon afmaken. De eerste keer begon ik te huilen, omdat ik Dr. Martin Luther King voor me zag, terwijl ik aan het zingen was.’ The Staple Singers waren zeer betrokken bij de burgerrechtenbeweging. Mavis Staples herinnert zich Martin Luther King nog goed: ‘Hij was een groot man en ik koester de tijd die we met hem hadden. Pops (Staples’ vader) zei: ‘Als hij het kan prediken, kunnen wij het zingen.’ Pops schreef vervolgens ‘Freedom Highway’ en we sloten ons aan bij de beweging. Toen we zongen, dachten we dat we de wereld konden veranderen. Toen we marcheerden met Dr. King en ‘Ain’t Gonna Let Nobody Turn Me ‘Round,’ zongen, voelden we ons zo positief.’

  1. Happy Birthday – Stevie Wonder
Stevie Wonder
Stevie Wonder

Stevie Wonder heeft dit nummer opgenomen om te lobbyen voor de verjaardag van Dr. Martin Luther King op 15 januari als een Amerikaanse nationale feestdag. In de jaren dat King de beweging leidde, won hij overwinning na overwinning zonder zijn toevlucht te nemen tot geweld. King kreeg de Nobelprijs voor de vrede in 1964 op 35-jarige leeftijd, waarmee hij de jongste Nobelprijswinnaar werd. Hij is op 4 april 1968 door James Earl Ray neergeschoten en gedood toen hij zijn kamer verliet in het Lorraine Motel in Memphis Tennessee. De derde maandag in januari is nu de dag van Martin Luther King in de VS – een feestdag.

Foto van Johan Bakker

Johan Bakker

Music is the leitmotiv in Johan Bakker’s life. He was introduced to Debussy’s piano compositions before he was even born, and as a toddler he preferred singing songs to playing with toy cars. During a period of illness.. Read the full biography