Op het dubbelalbum Ultimate Collection blikt Katie Melua terug op haar vijftienjarige carrière. In 2003 stond de in Georgië geboren Britse zangeres ineens in het middelpunt van de belangstelling met haar album Call Off The Search. Haar subtiel gezongen liedjes en haar teksten met een speels metafysische inslag waren een verademing in een tijd waarin hiphop en dance de hitlijsten domineerden. Melua’s overvolle agenda leidde in 2010 echter tot een mentale crisis waardoor ze in het ziekenhuis belandde en ze zelfs haar interesse in muziek tijdelijk verloor. Maar de zangeres kwam sterk terug: ze trouwde en ze verbrak de samenwerking met vaste liedjesschrijver Mike Batt. Tegenwoordig vaart ze muzikaal gezien haar eigen koers. Een jaar geleden maakte ze met het in polyfone Georgische muziek gespecialiseerde Gori Women’s Choir het album In Winter, met daarop Georgische gezangen, nieuwe bewerkingen van haar eigen songs en kerstliederen. Aan het begin van haar Europese tour lijkt Katie Melua opgewekter dan ooit.

‘Faraway Voice’, het eerste lied dat je schreef, gaat over Eva Cassidy. Ook op dit album herinneren verschillende tracks aan de betreurde Amerikaanse zangeres: het postume duet ‘Wonderful World’, ‘Bridge Over Troubled Water’ en ‘Fields Of Gold’ in de Cassidy-versie (met overigens een heerlijk Hammondorgel). Inspireert zij je nog altijd?

Eva Cassidy blijft een grote inspiratiebron. Gisteravond heb ik nog naar haar geluisterd voordat ik zelf het podium op moest. Ze koos altijd goede liedjes: ‘Fields Of Gold’ en ‘Bridge Over Troubled Water’ beschouw ik als iconische meesterwerkjes van de hedendaagse westerse cultuur. De keuze van haar toonsoorten is spectaculair, het gevoel in haar stem is indrukwekkend en ze voegt veel variatie toe aan de songs.

Eva had een hekel aan glitter en glamour, ze wilde het liefst zo normaal mogelijk leven. Geldt dat ook voor jou?

Er zitten positieve en negatieve kanten aan roem. Ik wandel graat op straat en ik vind het leuk om mensen te observeren en ik ben gek op de natuur. Als ik dat niet meer zou kunnen doen, zou ik me erg claustrofobisch gaan voelen. Ik zeg soms tegen mezelf: de mensen luisteren niet echt naar mij, maar naar de dingen die ik maak. Ik vind het moeilijk om te accepteren dat ik als ster macht zou hebben. Maar mijn roem is nu ook weer niet zo enorm als die van de supersterren en de echt grote namen. Wat ik doe, vind ik fijn en ik heb er succes mee, dus ik ben bevoorrecht.

Duet Eva Cassidy
Duet Eva Cassidy

Klopt het dat je de laatste tijd niet meer zoveel eigen werk schrijft?

Mensen onderschatten hoe moeilijk het is om een goed lied te bedenken. Ik houd van duidelijke teksten, waarin het lijkt alsof ik met de luisteraar in gesprek ben. Maar die eenvoud is bedrieglijk. Een mooi liedje klinkt alsof de componist het uit zijn mouw heeft geschud, maar ik moet dagen- soms wekenlang schaven voordat ik tevreden ben. En er bestaat al zoveel goede muziek!

Gori Women's Choir

Gori Women’s ChoirHeb je bewust gekozen voor de samenwerking met een vrouwenkoor?

Nee, ik heb gezocht naar Georgische muzikanten. Toen ik dit koor hoorde, was ik meteen onder de indruk van de kracht en de meerstemmige muzikaliteit van deze zangeressen.

Waar komt je hernieuwde interesse naar Georgië vandaan? Heb je heimwee?

Ik denk het wel ja. Georgië is in veel opzichten een bijzonder land voor me, ook muzikaal gezien. De Georgische koorzang brengt een extra verdieping aan in mijn muziek. De Georgische cultuur is totaal anders dan die waarin ik opgroeide in Belfast en Londen. Het voelt goed om die twee kanten op het podium bij elkaar te brengen.

Op je voorlaatste album zing je traditionele kerstliederen. Wat betekenen die liederen voor je?

Net als andere covers die ik zing, waardeer ik ze als kunstwerken. Muziek is mijn religie. Muziek kan me betoveren en dat geldt zeker voor deze prachtige kerstliederen.

Ultimate Collection
Ultimate Collection

Hoe ziet je muzikale toekomst eruit?

Het gaat me niet meer om de hoogste positie in de hitlijsten. Als ik zonder die druk mijn muziek kan blijven maken en optreden, is dit een goed leven.

Je liedjes gaan opmerkelijk vaak over planeten en sterren. Heb je een speciale interesse in astronomie?

Dat heeft te maken met mijn liefde voor sciencefiction. En mijn vader had een enorme telescoop. Hij riep vaak: Katie kom eens kijken! Het is een soort familie-afwijking. Maar ik ben er niet zo serieus mee bezig als (Queen-gitarist) Brian May die er echt studie van heeft gemaakt. De laatste tijd raak ik juist doordrongen van de magische schoonheid van onze eigen aarde. Deze week bezocht ik de botanische tuin in Oslo. Ik was daar echt onder de indruk van de overweldigende herfstkleuren van de bomen. We leven op een prachtige planeet!

The Ultimate Collection (2cd)

Katie Melua – BMG