‘Ik heb veel mensen gesproken en ik heb geprobeerd een oprecht portret van Kinga te schetsen. Het is geen heiligenleven geworden, ook haar minder leuke kanten komen aan bod.’ Fragmenten uit een interview met Manon Wigny in Libris: Vol van boeken nummer 11.

Kinga Bán overleed jong aan kanker. Ze had een eigenzinnige, opvallende persoonlijkheid. Net als de Amerikaanse zangeres Eva Cassidy, die pas na haar dood wereldberoemd werd. Vanwege haar opvallend heldere stem, maar ook door de vertolking van uiteenlopende nummers. Kinga Bán was precies zo. Haar familie zocht iemand die een boek wilde schrijven dat niet uitsluitend over Kinga’s geloof en haar ziekte zou gaan. Het moest vooral om de muziek draaien. Ik ben muziekjournalist, mij interesseert allereerst de kwaliteit. Met die benadering meldde ik me bij de familie. Ze hadden mijn biografie over Eva gelezen. Zoiets wilden ze ook voor Kinga die trouwens erg van de muziek van Eva hield.

Op de middelbare school werd Kinga overgehaald auditie te doen voor de musical Cats. Mensen vielen van hun stoel toen ze haar stem hoorden. Vervolgens ging ze naar het conservatorium. Later maakte ze deel uit van de populaire band Sela die zich richt op moderne kerkmuziek. Pas de laatste 3 jaar van haar leven nam ze soloalbums op. Kinga beheerste alle genres, wilde zichzelf niet beperken.

Kinga overleed op 6 mei 2019. Ze liet een man, drie kinderen en veel fans achter. In de laatste periode voor haar dood kreeg ze te maken met een soort heiligenverering. Ze moest daar tegen worden beschermd. Ze kon niet goed nee zeggen. Eigenlijk liet ze nooit echt het achterste van haar tong zien. In haar muziek kon ze meer vertellen, ook de moeilijke dingen.

Kinga Bán, Een leven. Johan Bakker. Royal Jongbloed, 2022. Gebonden € 24,99.

Johan Bakker | 20 april 2022 | Auteur Johan Bakker, Blog, Boeken, Interviews, Muziek, Pers | biografie, Kinga Bán, Kinga Bán Een leven, KingaMusic, Royal Jongbloed